Wednesday, January 09, 2013

TERINGATKAN ALLAHYARHAM AHMAD FAIZAL FADZIL


Allahyarham Faizal Fadzil

TERINGATKAN ARWAH FAIZ December 30, 2012

December 30, 2012

Sejak malam tadi sehingga pagi ini kami anak beranak (keluarga Rosmawati Yunus dan anak-anaknya) mengingat Arwah Faiz yang telah pergi buat selama-lamanya lima tahun yang lalu. Al-Fatihah! Kesyugulan dan kesedihan menyelubungi keluarga dari Rawang ini yang ziarah ke rumah Tok Bah Tok Bi di Sungai Buloh sejak petang semalam. Namun kami tetap bersyukur kepada-Nya kerana masih diberikan limpah kurnia-Nya untuk terus menghirup udara segar dan untuk memberi peluang kepada kami mengingat Arwah dan semua anggota keluarga yang telah pergi terlebih dahulu, termasuk adik yang disayangi, Arwah Amrah Yassin, alumni TBSST. Wajah Allahyarham Ahmad Faizal, ayahanda kepada cucu-cucu kami dari Rawang sentiasa bermain di mata dan tetaputuh dalam hati dan jiwa kai. Ameen Ya Rabul Alamin... — at Kepong KL.


Yang ditinggalkan : "Life must go on."

Tag PhotoEdit
Like ·  · Unfollow Post · Share · Edit
Annuar Zahary, Zarul Azham, Fauziah Abas and 7 others like this.
1 share
Zurina Shafie:  Al-Fatihah. Terkenangkan arwah masa pertama kali menyertai Minggu Penulis Remaja di Dewan Bahasa dan Pustaka dua puluh tujuh tahun dahulu.
January 1 at 8:48am · Like
Ahmad Fadzil Yassin:  Begitulah Zurina, kami sentiasa mengingatinya dengan menngis di dalam ati. Allah lebih menyayangi Arwah. Al-Fatehah...
January 1 at 8:52am · Like · 2
Zurina Shafie:  Waktu itu saya anggap dia begitu berbakat di dalam bidang penulisan macam ayahnya.
January 1 at 8:54am · Like

Yassin Salleh: Al-Fatehah...
January 1 at 8:56am · Like
Nasa Abu Bakar: Al Fatihah ...
January 1 at 11:23am · Like
Noraidah Johar: al-fatihah...
January 1 at 1:45pm · Like

Rozita Taharim : Al Fatihah
January 2 at 8:35am · Like
Jamilah Ujang : Al Fatijah... kami turut menumpang sayu da sedih di atas pengalaman dan suasana yang daudara AF lalui. Semoga Allah swt sentiasa mencucuri rahmat ke atas rohnya...ameen.
January 2 at 10:22am · Like

Bonda Allahyarham, Rubiyah Suleiman menyiram air di pusara anakanda. Penuh dengan kasih sayang dalam kotak hati. Al-Fatihah...

Ahmad Fadzil Yassin:  TQVM JU, RT, Nasa, YS, ZS dan yll, doa kalian adalah peghibur bagi kami. Arwah telah meninggalkan dengan 4 cucu, di samping cucu-cucu dengan adik-adiknya yang lain seperti Izanul Dan Iwan fazlee.
January 2 at 1:00pm · Like
Mariam Osman :Al-fatihah
January 2 at 1:11pm · Like

Mohamad Ayob Hasim:  Moga2 Allah cucuri rahmat keatas rohnya dan ditempatkan bersama sama orang2 yang soleh,amin
January 2 at 4:11pm · Like

17 comments:

  1. Like · · Unfollow Post · Share · Promote
    Mohamad Ayob Hasim, Cikgu Kay and 2 others like this.

    Azali Abdol: Al Fatihah.
    about an hour ago via mobile · Like

    Abdullah Abdul Rahman: Al Fatihah
    17 minutes ago · Like

    Yaakub Isa: Al-Fatihah
    9 minutes ago via mobile · Like

    ReplyDelete
  2. Admins Faizal FadzilJan 9, 2013, 4:27:00 PM

    Like · · Share · See Friendship

    Syahril Awang · Friends with Fazli Arman:
    Al-Fatihah.
    15 minutes ago · Like

    ReplyDelete
  3. · Unfollow Post · Share

    Sri Mawar: dia meninggal sakit ke abng udin..?
    8 hours ago · Like

    Kamaludin Mat Lela: entah, saya kurang pasti apa sakitnya. ayahnya encik AF Yassin kawan baik saya dan tinggal sekampung di kubu gajah...
    8 hours ago · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Sri Mawar, biarlah saya jawab bagi pihak abang Udin. Anak saya tu kena sakit diabetes sejak 10 tahun sebelumnya. Meninggal waktu usia muda dengan meninggalkan empat anak, yang tua (perempuan) baru sahaja mengambil SPM tahun ini.
    7 hours ago · Like

    Sri Mawar: owhh..salam takziah sdr Ahmad Fadzil Yassin..iya ..bila ketentuan Illahi berkata demikian tidak ada suatu yang dapat mengubah detik kehilangan.
    20 minutes ago · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Demikianlah SM, kami pasrah dan we have to continue with life. Kami rela dan bersyukur. Ameen.
    a few seconds ago · Like

    ReplyDelete
  4. Sri Mawar:dah lama ke ninggalnya tu..?
    7 minutes ago · Edited · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Kalau SM baca blog Faizal-Fadzil Sdr akan mengetahui keseluruhan peristiwa meninggalnya anak saya ini. Tapi kalau hanya membaca cover linenya tentu Sr tak mungkin tahu. Untuk mengethui butiran kisah tragis ini saya cadangkan sdr klik posting ini. Saya menyediakan satu blog khusus sempena pemergiannya. Dan semua pandangan dan komen daripada sahabat-sahabatnya ada termuat dalam blogspot ini. Sekadar info anak saya ini meninggal pada tahun 2007 dahulu. Posting terakhir yang saya postingkan itu adalah tanda ingatan kepada anakanda sulung saya. Hormat saya kepada Seri Mawar kerana begitu bersimpati.
    a few seconds ago · Like

    ReplyDelete
  5. Admins Faizal FadzilJan 10, 2013, 5:37:00 AM

    Zamery Zainal: Al Fatihah
    8 hours ago · Like

    Tajul Ariffin Kamat: Innalillah hiwainna lillah hirojiun.. bersabar ajer lah..
    8 hours ago · Like · 1

    Jamilah Ujang: Sakit apa aruah ni meninggal.
    8 hours ago via mobile · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Diabetes
    3 hours ago · Like

    Jamilah Ujang: V young dpt disbetes.Dia gemuk.ke atau keturunan.Always check ur.sugar level.R u diabetic also.
    3 hours ago via mobile · Like

    Ahmadfadzil Yassin: My late son ini takut gi hospital. Tahan arwah gi dapatkan ubat alternatif dan homeopathy namun ke hospital, paling ditakuti. Bau ubat hospital itu bagaikan membuatnya mahu muntah. Nak kata keturunan tak tahulah juga. Ibu saya dan mentua saya dah berusia 85 tahun, masih sihat dan boleh ke sana ke mari, penyakit ini tak ada, hanya hypertension dan sakit lutut saja. Arwah ayah saya tidak ada dan meninggal ketika usia 74 tahun. Manakala mentua lelaki saya meninggal waktu usia 83 tahun. Tidak pula mereka mengidap sakit seumpama itu. Ese ghaso ini semuo disobabkan sikap dan ambil mudah tentang kesihatan. Saya alhamdulillah belum ada tanda menghidappenyakit itu. Begitu juga oghang ghumah ese.
    about a minute ago · Like

    ReplyDelete
  6. Jamilah Ujang: Alhamdulillah kalau x ada apa2.penyakit.Saya pun macam.tu tapi saya cek darah.d hospital selayang.. Suami saya cholestrol tinggi jadi dia IJN patient.,under control. Saya paksa dia.exercise,saya suka kalau dia.pergi.main golf.dgn kawan2. Meeting friends v.interesting.Eloklah beghonti hisap rokok tu.
    30 minutes ago via mobile · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Ese memang tak hisap rokok, cuma kadang-kadang member hisap ese dapat asap eh samo. hehehe.Arwah anak ese pon tak hisap.Tompi dah suratan nak buek lagu mano kan.
    3 minutes ago · Like

    ReplyDelete
  7. Marlisa Ramli: ini anak pak long ko?lisa xponah jumpo sobolumni
    23 hours ago via mobile · Edited · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Ya, Marlisa. Anak Pak Long tetapi jarang balikm ko Gadong. Arwah seing ke JB sajo di rumah tok sebelah ibunya. Tapi Allahyarham berkawan baik dengan adik Pak Long yang bongsu yang namanya Ahad Nezam Yasin.
    23 hours ago · Like

    Marlisa Ramli: yo ko?pak long sobalh yo..lisa haghap pak long tabah
    22 hours ago via mobile · Like

    Ros Kelabu Mata II: alfatihah...
    3 minutes ago · Like

    ReplyDelete
  8. Ahmad Fadzil Yassin: JU, dah tuo-tuo ni nak buek ghumah apo laie. Cukuplah dongan ap yang ado. Alhamdulillah.
    17 minutes ago · Like

    Jamilah Ujang: Betul se setuju sangat.Ank.yg duo org lagi tu dah kawin ko. Se banyak.calon.kek sini.
    14 minutes ago via mobile · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Sayang ga JU, duo-duo anak ese tu bukan sajo dah kahwin tompi dah ado anak. Anak pompuan ese yang adikkepada arwah ado anak ompek. Yang bongsu lelaki ado anak tigo. Dan arwah anak ese yang tuo itu ada anak ompek gak. Jadi ese ni dah ado 11 cucu, satu pasokan bolasepak. Tompi limo lolaki dan onam pompuan.
    a few seconds ago · Like

    ReplyDelete
  9. Jamilah Ujang: Se pun 11 org cucu.5lelaki 6 pompuan. Nn lah bilo2 kito jumpo keluarga.Saya baru lagi masuk fb, ni pun cucu yg buatkan.Dah lama saya x menulis.Membaca memang saya suka.Maafkan.kalau.salah sanan sini.
    11 minutes ago via mobile · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Tak ado salah mano-mano doh, dan elok boto yo, cucu samo banyak, jumpo bolon ponah. Itulah nanti maso nak buek Kembara 2 kek Batang Nyamor ghumah akak MI nanti eloklah JU datang samo, boleh yo kona dongan kenkawan. Ghumah omak ese dokek yo kek situ. Lobih kughang 3 km daghi ghumah akak MI. Omak ese dan akak MI solalu jumpo, omak ese boli sayo kek akak MI.
    3 minutes ago · Like

    ReplyDelete
  10. Jamilah Ujang: InsyaAllah tapi ke kg tu x dapek ado kenduri kek Pilah.Lopeh tu boleh agak ko Tampin terus. Se suko baco GY tulih salah silah keluarga dio.Poning d buek.Dio.tu.sekolah maghin naik bad mano.
    about an hour ago via mobile · Like

    Jamilah Ujang: Bukan bad tapi bas.

    ReplyDelete
  11. Like · · Unfollow Post · Share · Wednesday at 11:07pm
    Rogayah Hamid and Salman Al-Farisi like this.

    Rogayah Hamid: Alfatihah..
    Wednesday at 11:19pm via mobile · Like

    ReplyDelete
  12. Sri Mawar: sy sudah baca ,,memang saya simpati pada anak2 yang ditinggalkan ini ..namun sekurang2nya dengan kerjaya bapa mereka pasti ada pulangan yang baik buat biaya dan penghidupan mereka yang dapat di manafaatkan.. kan..
    15 hours ago · Like

    Ahmad Fadzil Yassin: Biaya sya tak diperlukan kerana ibunya seorang guru berijazah dan keluarga ni sudah pun punya rumah sendiri.
    7 hours ago · Like

    Sri Mawar: owhh..baguslah gitu..itulah bergunanay ilmu dan berkerjaya ..sekurangnya masa depan anak2 terbela.
    42 minutes ago · Like

    ReplyDelete
  13. Jamilah Ujang: Bukan bad tapi bas.
    Thursday at 11:32pm via mobile · Like

    Zahriman Alias: Ada kemungkinan arwah sebenarnya telah alah kepada ubat2 alternatif yang dia makan.......Saya ada kes dimana seorang abang saya sendiri yang terlalu bergantung kepada ubat2 tradisional yang tak diketahui asal usulnya, akhirnya menyebabkan dia jadi tidak siuman dan agressive........Dia yang berjawatan pensyarah Universiti telah hilang kawalan diri dan sanggup mengkasari ahli2 keluarganya yang dia sangat sayangi. Kes berlarutan sehingga keluarganya terpaksa membuat laporan Polis dan dia ditangkap serta dimasuk lokap........kami sekeluarga memang mengsyaki ubat2nya yang berlambak itu menjadi penyebab. Kami kemudian telah membuangkan semua ubat2nya itu......setelah berhenti barulah abang saya perlahan2 menjadi normal semula. Ia memakan masa lebih setahun untuk dia kembali betul2 normal.

    Dan orang menjadi pembekal kepada ubat2 itu ialah iparnya sendiri yang terlalu minat berniaga menjual bermacam2 jenis ubat. Akibatnya, iparnya itu juga menerima bahana......dia sendiri telah jatuh sakit, buah pinggangnya rosak terus (pada usia 30an dan masih bujang) dan sekarang terpaksa menjalani dialisis sejak 6 tahun lalu......Saya baru saja berjumpa dengan iparnya itu 5 hari lepas, katanya dia masih meneruskan rawatan dialisis 3 kali seminggu......apa nak dikata....nasi telah jadi bubur baginya.......

    Dengan sebab inilah, saya tidak akan menjamah langsung ubat2 tradisional yang tidak diketahui asal usulnya......percayalah kebanyakan ubat2 ini mengandungi bahan2 terlarang.......
    Yesterday at 2:36am · Like

    Jamilah Ujang: Sdra presiden, bagus cerita u ni d kembangkan.Banyak lagi org2 lain yg terkena. Nnti bila senang saya akan cerita2 yg terjadi pada kawan2 saya.By the way u sama batch dgn ismail bidin(SB).My husband sama dgn Tn Sri Samsuri(DIGP),Dtk Ismail Cik Rus nT
    23 hours ago via mobile · Like

    Zahriman Alias: saya junior 1 tahun dengan ismail bidin......tapi kami memang kawan lama semenjak 1969/70 sebab sama2 kerja dalam SB Bukit Aman.......
    21 hours ago · Like

    Jamilah Ujang: Ismail Bidin, dia Kuching Sarawak with Sarawak Tribune.Wife dia x ikut.This 14th dia balik bercuti.
    18 hours ago via mobile · Like · 1

    ReplyDelete
  14. Ghazali Yasin: Mak oi sodap baco komen2 di ateh - ese tak dapek soto sobab hari ini anak balik dan asyik main dgn cucu. Laptop pun dio ghampeh. Ini dio baghu tido dapeklah atuk eh bukak FB. Ese turut sedih membaca kesah derita seorang ayah (AFY) yg kehilangan anak kosayangan pd usia yg masih muda. Itulah dugaan dari Allah swt yg terpaksa diterima sebagai sudah suratan. Tapi kehilangan seseroang yg disayangi itu amat sukar dilupokan, walaupun allahyarham telah meninggalkan kita bertahun-tahun. Rupa2nya disebalik senyuman manis AFY tu terbuku sebuah memori sedih yg amat menyayat hati. Ese pun kehilangan anak ese yg sulung tapi dia meninggal 14 hari selepas kelahiran. Namun, bilo melalui setiap kali tanah perkuburan dokek nak masuk ko simpang ghumah ese ini ese akan teringat hari pengkebumian Siti Zanariah. Ese tak lupo pediahkan Fatihah pd rohnya. Sungguhpun Siti kembali keRahmatullah waktu kecil raso sodih tu masih teringat segar hingga ke masa ini. Kadang2 terbayang kalaulah anakku ada masa ini dia sudah berusia 40 tahun dan mungkin boleh menambah ramai lagi cucu kepada kami. Allah lebih menyayanginya. Al-Fatihah buat Allahyarham Ahmad Faizal dan Siti Zanariah!
    12 hours ago · Like · 1

    Ghazali Yasin JU: Monjawab pertanyaan JU di ateh - ese dulu naik bas Eng Giap dari Renggoh ke Tampin. Darjah 1-3 di sekolah rendah di Kg Ulu Nuri. SMC1 dan SMC2 di Sek Rendah Kebangsaan Tuanku Munawir, KP. Bilo masuk darjah V1 semuo budak2 yg tinggal di Mukim Johol diarah berpindah ko Sek. Kebangsaan Dato' Undang Luak Johol yg baru siap. Ting 1-5 di TBS. Bilo balik ko Juasseh nanti singgahlah di rumah ese (h/p: 019-369-9608)
    12 hours ago · Like

    Jamilah Ujang: InsyaAllah akak.cubolah singgah kg GY tu.Tapi selalu akak.jln lain.Akak dulu 1960 remove class.1961 tingkatan 1.Berulang hari dari Rembau. Sampai tingkatan 4 saja d TBS. Tingkatan 5 d kmaman trgganu.Akak samo naik.bas dgn norbaya.Mano poi dio.
    11 hours ago via mobile · Like

    Zahriman Alias: itu ari norbaya ado datang gathering tbs di rumah Salleh Simon....nanti saya tag gamba dio kt you.....
    11 hours ago · Like

    Ghazali Yasin: Kok tak silap ese Norbaya tingga bodokean ghumah Aziz Md. Noh di Jalan Bunga Raya, tak jauh dari Kolej Tuanku Abdul Rahman. Oi, dio macam akak yo - cun lai!
    11 hours ago · Like

    Jamilah Ujang: GY jgn cakap mcm tu, fotogeniklah.
    11 hours ago via mobile · Like

    Jamilah Ujang: Tq ZA,she looks so different.I dont think I can recognise if ever.I see her.
    11 hours ago via mobile · Like

    Ghazali Yasin: Kak Milah, memang. Ese ingat mano ladies yg concious tentang penjagaan kesihatan wajah mukonya tetap bersinar dan kata org nijam masih 'maintain' walaupun dlm katogori warga emas! Ado yo anak2 buah se yg jauh lobih mudo dari kito tapi tak jago kesihatan. Bayangkan nak buek baju kurung pun tak cukup 4 meter! Poning kopalo oghang ghumah ese bilo dio org mintak tompah buek baju. Both Norbaya and u still looking steadylah - memang dulu pun cantik kan!
    11 hours ago · Like

    Jamilah Ujang: Betullah tu,.kito kono jago.kesihatan.Makan berhemah.Akak x beghonti.mkn sana mkn sini tapi akak mkn x banyak.Isteri GY menjahit ko.Baguslah d sini, memang boleh buek duit.
    11 hours ago via mobile · Like

    ReplyDelete
  15. Ghazali Yasin: Noriah memang suko menjahit sojak dari anak daro lai. Semuo baju dio dan anak-cucu dio sendiri yg jahit. Itu tuah ese (yg bogaji kocik dulu) bulih safe banyak terutama bila menghadapi tahun baru sekolah dan hari Rayo. Satu tompahan baju kurung dio ambik RM35 shj di kg ni. Maso duduk di KL dulu dia ambik RM60. Nijam jari jemarinya dah mulo sakit - macam kona sakit sendi (ruematism). Anak2 pun dah marah bila Yah ambik tompahan, terutama dokek Hari Rayo. Kadang2 dio tak sampai hati.
    10 hours ago · Like

    ReplyDelete
  16. Ghazali Yasin: Noriah memang suko menjahit sojak dari anak daro lai. Semuo baju dio dan anak-cucu dio sendiri yg jahit. Itu tuah ese (yg bogaji kocik dulu) bulih safe banyak terutama bila menghadapi tahun baru sekolah dan hari Rayo. Satu tompahan baju kurung dio ambik RM35 shj di kg ni. Maso duduk di KL dulu dia ambik RM60. Nijam jari jemarinya dah mulo sakit - macam kona sakit sendi (ruematism). Anak2 pun dah marah bila Yah ambik tompahan, terutama dokek Hari Rayo. Kadang2 dio tak sampai hati.
    10 hours ago · Like

    ReplyDelete
  17. Ghazali Yasin Kok tak silap ese Norbaya tingga bodokean ghumah Aziz Md. Noh di Jalan Bunga Raya, tak jauh dari Kolej Tuanku Abdul Rahman. Oi, dio macam akak yo - cun lai!
    Friday at 6:18pm · Like

    Jamilah Ujang GY jgn cakap mcm tu, fotogeniklah.
    Friday at 6:27pm via mobile · Like

    Jamilah Ujang Tq ZA,she looks so different.I dont think I can recognise if ever.I see her.
    Friday at 6:38pm via mobile · Like

    Ghazali Yasin Kak Milah, memang. Ese ingat mano ladies yg concious tentang penjagaan kesihatan wajah mukonya tetap bersinar dan kata org nijam masih 'maintain' walaupun dlm katogori warga emas! Ado yo anak2 buah se yg jauh lobih mudo dari kito tapi tak jago kesihatan. Bayangkan nak buek baju kurung pun tak cukup 4 meter! Poning kopalo oghang ghumah ese bilo dio org mintak tompah buek baju. Both Norbaya and u still looking steadylah - memang dulu pun cantik kan!
    Friday at 6:54pm · Like

    Jamilah Ujang Betullah tu,.kito kono jago.kesihatan.Makan berhemah.Akak x beghonti.mkn sana mkn sini tapi akak mkn x banyak.Isteri GY menjahit ko.Baguslah d sini, memang boleh buek duit.
    Friday at 7:07pm via mobile · Like

    Ghazali Yasin Noriah memang suko menjahit sojak dari anak daro lai. Semuo baju dio dan anak-cucu dio sendiri yg jahit. Itu tuah ese (yg bogaji kocik dulu) bulih safe banyak terutama bila menghadapi tahun baru sekolah dan hari Rayo. Satu tompahan baju kurung dio ambi...See More
    Friday at 7:54pm · Like

    Jamilah Ujang Dulu noriah mano sekolah e.X apa dia suko menjahit jadikan sebagai hobi.Itu satu kelebihan yg ado pado dio.Jgn d larang tapi jgn memaksa diri. Akak memang x kojo.Tapi waktu d Sabah akak jadi.guru sementara selama 3 tahun, dari 1968- 1970.
    15 hours ago via mobile · Like

    Ghazali Yasin Dio sekolah di SMK Datuk Undang Luak Johol. Pd umur 19 thn dio dah 'disembar' kek anak Ulung Jasin eh - koka sampailah nijam! Dio memang hobinya menjahit. Nijam dah kurang sangat ambil tompahan. Datin tak kojo tak apo Dato' hebat. Org Cino kato 'chak be liau lo! Gughau ye kak.
    15 hours ago · Like

    Jamilah Ujang GY x ado lah cam tu.Bolehlah hidup seleso.sikit.Akak kek sekolahmaghin x ado boy friend, x ado yg minat agak e.Lagi pulak akak anak tunggal abah v strict.Masa tingkatan 4, hari rayo balik kg terjumpo abg nordin, dio dah kojo, PI maso tu.Hai lopeh main tulih suratlah jwb e.Habis tingkatan 5(1966)dio pun dah komfom, kahwinlah akak.Dio sughuh kobaan kek GY,dio tanggam akak maso sekolah lai.
    15 hours ago via mobile · Like

    Ghazali Yasin Kok camtu samolah kito. Maso sokolah tu kito dah ompang siap2 dah - Dapek yo konfom korani toghush nikah.
    15 hours ago · Like

    Jamilah Ujang Itu lah jodoh GY oi.Abg nordin kato nnti bilo2 balik kg dio nk poi kg GY.
    14 hours ago via mobile · Like

    Ghazali Yasin Yoboto kak. Kalau pilihan tahun 66 tu bulih koka sampai nijam makno eh yg memilih akak dulu tu hebat jejaka tu. Bak kato pepatah 'hanya jauhari yg mengenal manikam'. Kito bulih bughak panjang lagi nanti bilo abang dan akak sudi datang ke rumah ese. Tompi telefon dulu takut nanti kami tak ado gumah. Ado maso eh poi ke rumah anak2 di KL. Awal bulan Feb ini (2/2) kami cadang nak poi ko rumah anak yg keduo di Sg Ara, Penang.
    13 hours ago · Like

    Jamilah Ujang Ok nnti akak call sblum dtg. Eloklah pergi melawat anak2.
    13 hours ago via mobile · Like

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...