Monday, May 19, 2008

ULAMA DAN KADI HAJI MOHD. YATIM HJ. ZAINAL


Kadi Rembau, Hj. Mohd. Yatim Hj.Zainal.(1903 - 1979)Allahyarham Hj. Yassin Hj. Zainal, adik Hj. Mohd. Yatim Hj. Zainal (1907 - 1984)


Alahyarham Ahmad Faizal Fadzil, cucu saudara Hj. Mohd. Yatim hj. Zainal (1968 - 2007)
FRIDAY, JUNE 30, 2006
Ulama Negeri Sembilan

Haji Mohd Yatim Bin Zainal Abidin ( 1903 – 1979)

Latar Belakang

Allahyarham Haji Mohd Yatim Bin Zainal Abidin dilahirkan dalam tahun 1903 bersamaan 1320 Hijrah di Kampung Tanah Datar, Kota dalam Daerah Rembau. Bapanya dari suku Tanah Datar dan manakala ibunya orang Biduanda. Beliau anak pertama dari dua adik beradik.

Pendidikan

Haji Mohd Yatim mula mendapatkan pendidikan di Sekolah Melayu Kota sehingga Darjah Empat. Bapanya menyimpan hasrat supaya anak lelakinya itu menjadi orang alim dalam agama. Lalu beliau menghantar Allahyarham mengaji agama di pondok- pondok dalam Negeri Kedah dan Kelantan ketika usianya menjangkau 20an. Mengikut riwayatnya, beliau pernah berguru dengan Allahyarham Tok Kenali tokoh ulama terbilang dari Kelantan. Sekembalinya ke kampung halaman, beliau bertemu jodoh dengan Hajjah Aminah Binti Haji Tahadan ketika usianya telah 32 tahun. Mereka dikurniakan anak lelaki dalam tahun 1936.

Belayar Ke Mekah

Tidak beberapa lama selepas itu, Allahyarham membawa isteri dan anak kecilnya menunaikan rukun Islam kelima. Beliau bertekad untuk menetap di Mekah untuk melanjutkan pengajian agamanya. Allahyarham menuntut di Darul Ulum Masjidilharam Al Makkahtul Al Mukarramah. Mereka memperolehi anak perempuan di sana tetapi Allah SWT lebih menyayangi puterinya ini dan meninggal dunia dalam usia masih kecil. Dijangkakan Haji Mohd Yatim menuntut di Mekah selama hampir 4 tahun sebelum balik ke tanahair.

Membuka Madrasah

Sekembalinya dari Mekah, Allahyarham terus menggunakan ilmu yang telah dipelajari untuk berbakti. Beliau telah menubuhkan sebuah sekolah pondok di kampungnya di Ulu Gadong. Selepas dua tiga tahun membuka pondoknya, Allahyarham Haji Mohd Yatim prihatin dengan kedhaifan anak-anak yatim dan miskin untuk mendapat pengajian agama. Dengan tekad dan sokongan penduduk-penduduk kampungnya, mereka akhirnya mendirikan Madrasah Itthihadiah Ulu Gadong dan sebuah asrama untuk dihuni oleh anak-anak yatim dan miskin secara percuma. Allahyarham Haji Mohd Yatim memberikan segenap tenaganya untuk menghidupkan madrasah yang telah didirikan.

Haji Mohd Yatim juga mengajar agama sebelah malamnya di surau-surau atau masjid sekitar Daerah Rembau sehingga akhir hayatnya. Beliau juga adalah pengasas Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Dan Miskin Ulu Gadong. Mungkin kerana kegigihan dan kealimannya maka Dato' Haji Ipap bin Haji Abdullah, Undang Luak Rembau ketika itu telah melantik Allahyarham menjadi Kadhi Daerah Rembau bagi tahun 1954 hingga 1968.

Perwatakan

Menurut anak-anaknya, bapa mereka berperwatakan lemah lembut, tekun dalam mencari ilmu dan mendidik, mudah tersenyum dan penyabar. Sikap ini tentu menepati gaya peribadi unggul seorang guru dan alim pula dalam agama. Beliau juga seorang bersederhana dalam berpakaian dan sering berserban, berbaju Melayu dan berkain pelekat sahaja.

Dengan isterinya Hajjah Aminah Binti Haji Tahadan, mereka dikurniakan 11 orang cahaya mata iatu 4 lelaki dan 7 perempuan. Setelah isterinya meninggal dunia, Allahyarham berkahwin kali kedua dengan Hajjah Sarah Binti Haji Maarof tetapi tiada memperolehi anak.

Meninggal Dunia

Allahyarham yang telah menginfakkan sebahagian besar tenaga dan usianya kepada pendidikan agama ini akhirnya dijemput Allah SWT sewaktu usianya 76 tahun. Beliau kembali ke rahmatullah pada tanggal 13 April 1979. Atas segala baktinya itu, sekolah yang didirikannya ( telah diambil alih oleh Kerajaan) diberi nama Sekolah Menengah Agama Haji Mohd Yatim. Beliau juga dianugerahkan Pingat Khidmat Lama ( PKL) dan dinobatkan sebagai Tokoh Ulama Silam Negeri Sembilan sempena Sambutan Maal Hijrah 1423 yang lalu. Kita berdoa semoga ulama yang gigih ini diberkati Allah SWT jua atas sumbang bakti beliau dalam mendidik anak bangsanya. Amin. (Dipetik daripada blog Orangtuo).
POSTED BY ORANGTUO AT 1:34 AM
1 COMMENTS:
afyassin said...
Saya tertarik membaca serba ringkas riwayat hidup Tuan Haji Mohd. Yatim bin Haji Zainal Abidin yang tertera ini. Namun demikian saya rasa saya ingin membuat penjelasan sedikit berhubung latar awal kehidupan Tuan Haji Mohd. Yatim.

Setahu kami ayah Tuan Haji Mohd. Yatim, iaitu Tuan Haji Zainal Abidin. Nama penuh Haji Zainal Abidin ialah Haji zainal Abidin bin Lamit. Beliau adalah orang suku Biduanda Gadong yang bersemenda dengan suku Tanah Datar apabila beliau berkahwin dengan wanita darpada suku berkenaan. Adik perempuannya bernama Lamah bte Lamit. Lamah ini adalah ibu mentua Cikgu Abbas Bin Ali dari Chengkau, seorang guru sekolah King George Ke-V, Seremban. Cikgu Abbas pernah menterjemahkan buku sejarah Rembau karangan Parr dan Mckerry (kalau tak silap) ke dalam bahasa Melayu yang diberi tajuk Rembau: Perlembagaan dan Adat Istiadatnya.

Haji Mohd. Yatim ini mempunyai adik yang bernama Haji Mohd. Yassin bin Haji Zainal Abidin (berlainan ibu). Menurut ceritanya madrasah yang didirikan di Ulu Gadong itu diasaskan bersama kedua adik-beradik ini dengan antara tenaga pengajarnya Ustaz Ahmd Serol, Legong, Ustaz Ahmad Anwar, Ustaz Ahmad Munir dan Haji Yassin sendiri. Asalnya madrasah ini ditempatkan di Surau Ulu Gadong sebelum dipindahkan ke lokasinya yang ada sekrang. Haji Mohd. Yassin juga pernah belajar agama di Kedah dan Kelantan. Semasa di Kelantan Haji Mohd. Yassin juga belajar dengan Tok Kenali. Adik Haji Mohd. Yatim ini telah kembali ke Rahmatullah pada tahun 1984.

Kedua-dua adik beradik ini ke Mekkah secara berasingan. Haji Mohd. Yassin ke Mekah ketika masih kecil, dibawa oleh emak saudaranya, Hajah Meja (Anjang), isteri kedua Undang Rembau Ke-17 Dato' Haji Sulong Miah Lela Maharaja.

Sekadar makluman, saya adalah anak saudara kepada Tuan Haji Mohd Yatim dan bersepupu dengan anak-anaknyanya. Semasa kecil kami saling berkunjungan, iaitu dengan Tuan Haji Fuzi di Seremban, Haji Hamdan yang tinggal di Bongek, dan Hajah Rahah yang menetap di Sri Kendong.
3:18 AM

SUARA DUKA SHAM AL-JOHORI

tag:blogger.com,1999:blog-7018708843127001844.post-3487310007699315978
2007-04-22T12:14:00.000+08:00
2007-04-22T12:37:46.953+08:00
Calon YB
i
Mingguan Malaysia hari ini (22 April 2007) menyiarkan cerpen Allayarham Faizal Fadzil) bertajuk 'Calon YB'. Aku tidak begitu terperanjat kerana sebulan sebelum sahabatku itu kembali menemui Tuhan dia sempat bersembang panjang dengan aku di Rumah PENA pada malam Baca Puisi 'Penulis dan Perjuangan' anjuran kerjasama Utusan Melayu sempena ura-ura pengabungan Utusan-NST.
Malam itu, ceritanya panjang tentang sejarah nasibnya yang dipermainkan oleh pihak tertentu yang hidup dengan moto 'dacing'. Sesekali perbualan kami berkisar tentang MPR dan kenangan sebagai penulis muda. Malah lebih daripada itu, dia sempat berkisah tentang kehidupannya di Amerika (sewaktu menjadi mahasiswa sains politik). Dan yang paling menyenangkan aku ialah apabila dia menjelaskan, "aku dah siapkan 2 cerpen terbaharu. Kau bacalah nanti."
Aku gembira kerana dia mula menulis kreatif kembali. Malah aku mengenalinya pun bermula di DBP sewaktu menjadi anak angkat DBP dalam program MPR. Waktu itu dia sebilik dengan Ahmad Patria dan Hizairi Othman; rakan-rakan lain seperti Rahimidin Zahari, Zamri Muhamad, Roslan Ngah (Ralan Kazan), Amaruzati Nor Rahim, Lili Haslina Nasir, Siti Hawa Hashim, Arfah Ahmad, dan lain-lainnya agak malu-malu kerana kami bukan anak sasterawan seperti mereka (Patria dan Hizairi).
Rupa-rupanya, 2 cerpen itu adalah cerpen terakhirnya. Aku sedang menanti cerpennya yang satu lagi itu.

Hari ini, kami (warga MPR) telah kehilangan Faizal dan Hizairi. Faizal telah kembali ke alam keabadian sementara Hizairi sehingga kini gagal kami jejaki. Nah, selepas ini giliran siapa pula? Kalau giliran aku yang paling hampir mengiring mereka, aku mohon maaf banyak-banyak. Kematian pasti berlaku dan tidak boleh ditunda meskipun sesaat. Kalau pun bukan aku, kita semua kena bersedia untuk menuju ke negeri abadi.

ii
Kepada Zaid Akhtar, kenapa tegur ana' yang nak menulis novel? Teguran itu, menyebabkan aku kehilangan idea. Hehehehe.

sham al-Johori
http://www.blogger.com/profile/06550839279415501522
noreply@blogger.com

"IN MEMORIUM: ALLAHYARHAM FAIZAL FADZIL

TAKZIAH KEPADA KELUARGA AHMAD FAIZAL
OLEH SAODI MAT ATAR
UNIT MEDIA & KOMUNIKASI KERAJAAN NEGERI JOHOR

PEMERGIAN tiga bekas rakan setugas dalam tempoh tiga minggu pada pertengahan Mac lalu, yang juga hampir sebaya dalam usia begitu muda, amatlah mengharukan.

Bermula dengan kembalinya ke Rahmatullah, Ahmad Faizal Fadzil, yang pernah sama-sama bertugas di akhbar Berita Harian dan di Pejabat Menteri Besar Johor, pada 12 Mac; lebih seminggu kemudian diikuti oleh kematian bekas editor Ekonomi Berita Harian, Mohamed Said dan tidak lama selepas itu, Aliza Aziz, seorang penerbit di TV3.

Kesemuanya dijemput lebih awal oleh yang maha Esa dalam usia di antara 39 hingga 45 tahun. Satu lingkungan usia yang masih muda dalam keadaan sekarang, di mana jangka hayat manusia semakin lanjut dengan kesedaran kesihatan dan pelbagai sumber pemakanan tambahan.

Namun ketiga-tiganya menyahut panggilan Illahi disebabkan penyakit yang semakin ‘biasa’ dengan manusia moden iaitu kencing manis, serangan jantung dan barah atau lebih lancar disebut sebagai kanser.

Mengenali ketiga-tiganya, Aliza yang sama-sama mentah ketika melapor diri di Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) pada 1 September 1984, Mohamed ketika di Berita Harian dan Faizal dengan cara lebih dekat lagi di Pejabat Menteri Besar Johor – mereka adalah individu yang sanggup memikul apa jua bebanan dalam tugas di tempat kerja.

Sesungguhnya, sudah banyak andaian dan analisa bahawa tekanan dalam menyempurnakan tugas yang semakin mendesak serta rencam itu, adalah satu daripada punca yang memudahkan manusia masa kini dihinggapi penyakit-penyakit seumpamanya.

Lebih-lebih lagi Allahyarham Faizal, yang menempuh perjalanan hidup penuh berliku sama ada ketika di Berita Harian, di Negeri Johor dan selepas meninggalkan perkhidmatan di unit ini, yang sebelumnya dikenali dengan nama Pejabat Ketua Penerangan dan Penyelidikan Kerajaan Negeri Johor.

Allahyarham memilih untuk meletakkan jawatan pada awal tahun 2005 selepas berkhidmat lebih lima tahun, iaitu sebaik beliau ditawarkan untuk menerajui unit ini dalam satu proses penyusunan semula.

Saya sendiri berusaha memujuk Allahyarham agar kekal dalam perkhidmatan itu untuk sama-sama menyusun semula operasi unit ini agar berfungsi sebagai Unit Media dan Komunikasi (Medkom) seperti hari ini.

Bagaimanapun tekadnya untuk berdikari dan kesediaannya menghadapi cabaran dalam pasaran bidang perhubungan awam tidak dapat mengubah pendiriannya.

Keberaniannya dikagumi, namun kegetiran yang dihadapi oleh Allahyarham semacam dapat dirasai oleh rakan-rakan seangkatan dengannya, sekalipun beliau menyembunyikan penderitaan penyakitnya.

Senyuman dan wataknya yang bersahaja membuatkan tidak mudah untuk kita meneka bahawa Allahyarham sebenarnya berada dalam keadaan tertekan.

Prinsipnya mudah, beliau tidak mahu menyusahkan orang lain dan memohon simpati sesiapa. Barangkali baginya, siapalah Ahmad Faizal untuk mengharap balasan budi atau menagih sesuatu.

Namun, bagi mereka yang mengenalinya, yang menghargai kewujudan dan sumbangannya, Allahyarham Ahmad Faizal tetap meninggalkan kesan dan makna.

Oleh itu, kami warga Medkom dan Pejabat Menteri Besar Johor merakamkan takziah kepada keluarganya dan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat. Amin.

Saodi Mat Atar,
Medkom,
Johor Bahru.

LAWATAN KERJA KE TIMUR TENGAH


Allahyarham Faizal Fadzil (kiri) bersama anggota rombongan ke Timur Tengah ketika bertugas sebagai Timbalan Ketua Penerangan dan Penyelidikan Kerajaan Negeri Johor. Turut kelihatan Dr. Khairul Azmi Mohamad (dua kiri),Ketua Penerangan dan Penyelidikan dan YB Dato' N0oh Gadut,Mufti Negeri Johor Darul Ta'zim (empat kiri), sebagai Ketua Rombongan. Rombongan adalah dalam rangka lawatan kerja ke negara-negara Islam di Timur Tengah.

"SOMEWHAT EMPTY WITH HIS PASSING" - TEROPONGSKOP

MONDAY, MARCH 12, 2007
In memoriam: Ahmad Faizal Ahmad Fadzil
Truth be told, I only know Ahmad Faizal Ahmad Fadzil at a professional level. He was deputy to my current boss when my boss was serving the State Government of Johor. I think it must be circa 1999 when I first met Faizal. Since then, we would meet now and again whenever IKIM and the Johor State Government co-organised programmes. Then about two years ago, both my boss and Faizal left the state government to lay the groundwork for the establishmen of Yayasan Ilmuwan in Kuala Lumpur. By now, we would meet more frequently as I was also in the midst of leaving IKIM to join this foundation. Faizal was Executive Director of Yayasan Ilmuwan.

When I officially joined Yayasan Ilmuwan on 1st December 2005, our relationship as colleagues brought us closer as friends. But fate would have it that Faizal and my boss parted ways sometime in the middle of last year. Faizal left Yayasan Ilmuwan, and I was asked to fill up his position - something that I felt very reluctant to do. Even after he left the foundation, we still maintained contact although we didn't quite see each other that often anymore.

Today is indeed a sad day as Faizal has left all of us forever. I have always dreaded days like today, for when I have to mourn the passing of a friend. This is a first for me, as this is the first time in my life, a friend has passed on. Even though we were not that close, but because of our good working relationship, I feel somewhat empty with his passing.

I am very sure that those who know him better will miss him very very dearly. I know for a fact that his loved ones - his wife, his children, his parents, his siblings and his relatives - would undoubtedly feel saddened by his sudden and untimely death. I could only imagine how they are feeling at this moment. And I could only sympathise with their loss.

I pray that his family would remain strong. I pray that Allah SWT would place Faizal amongst the souls of the blessed ones and that he would be placed in Paradise.

Although our friendship was brief, I shall dearly miss Ahmad Faizal Ahmad Fadzil.

Al-Fatihah. ( From blogger Teropongskop, 12 March 2007)

FAIZAL FADZIL TINGGALKAN KITA


Allahyarham Faizal Fadzil (gambar Berita Harian)
MONDAY, MARCH 12, 2007
FAIZAL TINGGALKAN KITA
NEWSBREAK...NEWSBREAK...NEWSBREAK

FAIZAL FADZIL TINGGALKAN KITA PADA JAM 10.30 PAGI TADI. (AL-FATIHAH)
SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN ROHNYA BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG-ORANG YANG SOLEH. AMIN.

UPDATE 1 (12 NOON)

JENAZAH AKAN BERADA DI RUMAH BAPA.
RUMAH : JALAN KUBU GAJAH 9, SUNGAI BULOH
DIKEBUMIKAN DI : TANAH PERKUBURAN SUNGAI BULOH
Sumber maklumat : DR KHEIRUL

UPDATE 2 (12.50 PM)

RUMAH : LOT 1630, JALAN GAJAH 9, KG KUBU GAJAH, SG BULOH
AT 10:54
7 COMMENTS:
Ebi said...
We will all miss him.

Sebagai seseorang yang duduk bersebelahan for many many years dengan AFAF ketika di BH dulu, memang susah untuk menyatakan bagaimana rasanya apabila mendapat tahu mengenai kehilangan beliau.

He was always willing to help all the juniors without hesitation, and I must say his frequent quips can brighten our day from time to time.

He will definitely be missed.

Semoga Allah merahmati rohnya...
11:48 AM
ibrahim yahaya said...
ebi,
lama tak dengar khabar...

AFAF adalah contoh wartawan sempurna. disiplin, team player, rajin, cekap, articulate, membaca, suka tanya soalan, cepat belajar, rajin buat artikel.

benih yang baik kalau jatuh ke laut akan menjadi pulau...

al-fatihah.
11:56 AM
Lichong said...
Sdra Tiger,

Tidak terungkap bagaimana rasa hati apabila mendengar khabar dukacita ini. Terasa seperti baru semalam kami bersama membuat liputan, duduk bersebelahan meja di Balai Berita, minum petang bersama di warung Jalan Riong, kemudian bersembang2 di lobi Parlimen dengan para YB.

Kami terpisah seketika, kemudian dipertemukan semula sewaktu dia dgn pejabat MB Johor,lepas itu senyap kembali. Dan kini dia telah tiada, pergi meninggalkan para dan sahabat dengan penuh kenangan.

Hari ini AFAF telah pergi buat selamanya. Tentu sekali, segala kenangan bersamanya akan abadi dalam lipatan sejarah.

Dialah contoh wartawan yang gigih belajar dan mengajar. Dialah sahabat, baik kepada yang junior mahupun senior.

Doa agar Tuhan meletakkannya di tempat orang2 yang soleh.

Ikhlas dari Lichong Angkui di Sabah.
4:04 PM
muhriz said...
Salam Tiger. Pemergian arwah Afaf mengejutkan kami yang seangkatan dengannya di BH.

Arwah ni memang tidak banyak bercakap mengenai dirinya. Tidak ramai yang tahu bapanya AF Yassin, penulis sastera yang terkenal yang berasal dari negeri sembilan.

Arwah lebih gemar bercakap politik, apa sumbangan kita kepada politik dan negara, apa yang kita boleh buat sama-sama untuk membangunkan negara.

Sebagai lulusan sains politik, tak silap saya dari kanada, arwah cukup gemar bersembang politik. Saya pulak sedap mendengar. Nak cakap tak reti sangat. Apatah lagi antara kaki-kaki sembang kami pemikir agung Saodi Mat Atar, abang long yang buat intro story news macam story sports jugak. Newsdesk BH ketika itu diterajui Tiger, Manja dan Pak Mus.


Saya bertuah mengenali arwah. Biarpun sekadar sembilan bulan sama-sama berjuang di meja berita BH, saya banyak belajar daripada arwah. dengan baju besar bermotif batik yang kerap dipakainya setiap Sabtu, kelibat arwah tidak akan saya lupa.

Saya juga ingat apabila kami antara segelintir kawan-kawan yang mengiringi Saodi pada majlis pernikahannya pada 1996. saya pengapit manakala Afaf bersama keluarganya sama-sama memeriahkan majlis. Gambar arwah duduk menjamah kuih dengan pengantin baru tersenyum simpul sejurus akad nikah ada dalam album saya.Kali terakhir saya bertemu arwah di pintu pagar sebelah tepi menuju Mutiara bangsar akhir tahun lalu.

Saya tegur arwah, kurus kau afaf? Dia kata tak de benda. Arwah kata dia dah bukak company sendiri. Ahad lalu ManPid metro putrajaya bagitau saya arwah sakit di SJMC.

Saya lihat ramai rakan-rakan seperjuangan arwah memberi penghormatan terakhir kepada arwah. Antaranya Saodi, Mohd Shah Abdullah, Karim, Fazli, Ghazali, Zabidi Adil Salleh, Zambery, Haji Tajuddin dari kodiang ke jln riong kini dengan Dtk Azmi Khalid, bekas NST Yusof Taib, Rashid Yusof, dan Kamarulzaman Salleh (masih di NST), Halmi Samad, Khairul Azahan Abu Bakar atau KY, Adam Salleh, bos-bos lama Mior Kamarul Shahid, Tiger sendiri (sorry tak sempat tegur masa baca yassin), Pak Mus, serta KP DBP Dr Firdaus, sekadar beberapa nama.

Arwah meninggalkan kita pada usia 39 tahun, pada ketika kemuncak kehidupan dan kerjayanya. Meninggalkan balu cikgu ros dan empat anak.


Salam takziah sekali lagi kepada AF Yassin sekeluarga. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Amin.


Rizal Hashim, the Malay Mail.
3:49 PM
ibrahim yahaya said...
semua yang menziarahi arwah Faizal,

Saudara AF Yassin, bapa arwah, mengucapkan terima kasih kepada semua yang menziarahi arwah Faizal tempoh hari.

Marilah kita berdoa agar rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Al-fatihah.
9:37 PM
Anonymous said...
Saudara Tiger
A decent chap and one of the nicest reporters in Berita Harian then. We used to go out reporting together.
Dari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali semula.
Al Fatihah.

Fauziah Ismail
5:11 PM
afyassin said...
Sdr, Terkejut juga apabila terbaca Blog sdr. Saya baru terjumpa Blog ini dan sempat menatap anak kesayangan kami. Itu pun setelah setahun arwah meninggalkan kami. Tak dapat nak kata bagaimana luluhnya kami melihat dan membaca semua komen yang terungkap. Terima kasih banyak-banyak kerana masih ramai yang menyayangi Arwah.
Bagi saya sehingga hari ini belum dapat saya lupakan peristiwa menyayat hati, Tiada lagi air mata yang mengiringi sedih-duka kami. Hanya kepada Dia sahaja kami mohon doa agar dicucuri rahmat ke atas rohnya. Amin. Terima kasih sekali lagi dan kepada semua sahabat yang telah mengenali arwah. Salam ingatan dari kami sekeluarga.
afyassin
4:17 AM
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...