Tuesday, May 17, 2011

IMAM NAWAWI: PERTEMUAN DENGAN LAILATUL QADAR KETIKA BERUSIA TUJUH THUN


 Salah stu kitab Imam Nwawi yang berjudul Ridhul Solihin Jilid 1.

Sejarah hidup Imam Nawawi
Salah satu tajuk kitab dalam koleksi Allahyarham Ahmad Faizal yang masih tersimpan dengan baik ialah sebuah kitab terjemahan  berjudul Riadhul –Solihin, Jilid 1. Di naskhah ini tertulis dengan tangan “Buat Sahabat Diingati” dan tandatangannya dalam tulisan Jawi. Kurang jelas siapa yang menghadiahkan naskhah ini, tetapi kitab ini bercopkan Jakim, iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.
Di halaman pertama kitab ini tertera keterangan tentang sejarah hidup Imam Nawawi, pengarang kitab Riadhul Solihin ini, seperti berikut:
Nama dan keturunannya
 Beliau dikenali dengan nama Al-Sheikh-Al-Imam al-Alamat Muhyiddin Abu Zakaria bin Sharif bin Mari bin Hassan bin Hussain bin Azam bin Muhamad bin Jumaatul Nawawi A-Shafii. Beliau sebagai  Sheikh ul-Islam, salah seorang ulama yang masyhur di zamannya.
Tarikh dan tempat Dilahirkan
Beliau dilahirkan pada 11 Muharram Tahun 631 Hijrah di Nawi, salah sebuah kampung  di Negeri Sham yang berhampiran dengan bandar Damsyik. Beliau berpindah ke Kota Damsyik pada tahun 649 dan mengajar di Darul Hadis-ul Asyrafiat pada tahun 665. Hijrah. Beliau menunaikan fardhu Haji  sebanyak dua kali. Pada akhir usianya beliau telah kembali ke negeri asalnya (kampungnya) dan beliau sempat menziarahi bandar Baitul Muqadis  dan bandar Khalil di Palestin. Sekembalinya beliau menziarahi tempat-tempat tersebut beliau mendapat sakit. Ketika itu orang tuanya ada bersamanya. Beliau telah meninggal dunia pada hari Rabu. Bulan Rejab. Tahun 676 Hijrah, dikebumikan di kampungnya (Nawi) ketika berusia 45 tahun.
Pendidikan
Beliau dibesarkan di kampungnya dan dipelihara oleh kedua orang tuanya. Kedua orang tuanya berasal dan menetap di Kampung Nawi. Di sanalah beliau belajar Al-Quran dan fiqah dari  ahli-ahli Fiqah tempatan. Beliau belajar dan mendalami bermacam-macam ilmu pengetahuan termasuklah mempelajari matan-matan hadis  dan nama-nama perawi hadis dan lain-lain. Beliau telah mengajar di Darul Hadis Assyarafiah di Damsyik tanpa gaji sehingga beliau meninggal dunia.
Pakaian yang disukainya
Beliau suka memakai baju”Syuwab” diperbuat daripada kain kafan dengan serban”senjabiat”, dan beliau juga berjanggut.
Kekuatan Menghafaz
Beliau boleh membaca kitab Al-Tanbiyat dengan menbambil masa empat setengah bulan sahaja. Dan boleh menghafaz  seperempat daripada Al-Mahzab dalam masa tujuh setengah bulan. Semasa belajar beliau boleh menghabiskan masa 14 jam (sehari semalam) dengan mengikuti 12 matapelajaran daripada beberapa orang guru dalam berbagai-bagai ilmu.
Keperibadiannya
Sebahagian besar daripada masanya dihabiskan untuk beramal. Beliau terkenal sebagai seorang yang zuhud dan sabar dalam menghadapi pahit maung kehidupan. Beliau hanya makan dan minum sekali sahaja dalam sehari semalam. Beliau tidak berkahwin sehingga akhir hayat. Beliau sentiasa berjaga malam  kerana beribadat. Beliaulah orang yang menjalankan Amar makruf  dan mencegah  perkara-perkara mungkar, sehingga ditujukan kepada  raja-raja dan pembesar-pembesar  negeri. Beliau  sentiasa bersifat  tenang dan mendalami sesuatu  masalah serta membuat kajian yang rapi . Beliau mengawai makanannya  daripada barang-barang syubahat. Beliau hanya memakan  barang-barang yang diusahakan  oleh kedua ibu bapanya sahaja. Beliau sentiasa mengikut jemaah , selepas dari  ahli sunah wal-Jemaat. Waktu hidupnya beliau tidak membuang masa sedikit pun melainkan penuh dengan amal kebajikan untuk diri dan masyarakat setempat.
Keperibadiannya yang Luar Biasa
Mengikut cerita ayahnya, ketika berumur tujuh tahun, beliau tidur  di sisi ayahnya pada malam 27 Ramadhan. Beliau terjaga  pada pertengahan malam dan berkata, “ Wahai ayah! Apakah ruangan cahaya yang memenuhi ruang rumah ini?” Ayahnya bangun dan tidak melihat sesuatu apapun. Itulah yang dikatakan Malam Lailatul Qadar.
Semasa kecilnya beliau tidak disukai oleh kanak-kanak yang sebaya dengannya.  Dengan hal yang demikian ayahnya telah menggalakkan beliau berniaga. Tetapi tidak dilaksanakannya. Beliau hanya membaaca Al-Quran sepanjang  hari.  Setelah beliau qatam Al-Quran, pada satu malam terjadilah satu peristiwa  luar biasa, iaitu jari-jari tangannya kelihatan bercahaya  di dalam gelap ketika hendak memasang pelita.
Kitab yang Dihasilkan
Beliau telah menghasilkan 18 buah kitab, antaranya Riadhul-Solihin ini. Di samping itu beliau turut mengarang lima buah kitab lain yang belum dapat diselesaikannya.    

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...